PERSBERICHT

BEELD EN GELUID LANCEERT I.S.M. KRO VIDEOGAME WAISDA?

Hilversum – Dinsdag 19 mei lanceert Beeld en Geluid i.s.m. de KRO het annotatiespel voor video Waisda?. In de vorm van een uitdagend spel wordt de speler gevraagd om trefwoorden aan videomateriaal toe te voegen, om daarmee de doorzoekbaarheid van audiovisuele archieven te vergroten. Waisda? is een initiatief van Beeld en Geluid dat voortbouwt op eerdere experimenten van KRO Internet. Het vloeit voort uit het project Beelden voor de Toekomst dat digitalisering en ontsluiting van audiovisueel erfgoed op grote schaal mogelijk maakt. 

Het spel is gebaseerd op het principe dat er sprake is van een betekenisvolle beschrijving, wanneer meerdere mensen afzonderlijk van elkaar hetzelfde over een mediafragment zeggen. Dit principe wordt onder andere door Google al met succes voor de beschrijving van fotocollecties toegepast. Beeld en Geluid en de KRO zijn de eersten ter wereld die een annotatiespel inzetten om er de beschrijvingen van audiovisuele collecties mee te verrijken.

Spel

In het spel zitten ruim 2000 verschillende items – in totaal bijna 600 uur aan uniek audiovisueel materiaal – waar het publiek gedurende een periode van zes maanden spelenderwijs beschrijvingen aan kan toevoegen. Het gaat hierbij onder andere om historische Polygoonjournaals van Beeld en Geluid en oude en recente afleveringen van Boer zoekt Vrouw, Spoorloos en Memories van de KRO. 

Omdat de speler beschrijft wat er precies in een bepaalde scene te zien of te horen is – en op welk moment dit het geval is – zal het spel leiden tot een betere doorzoekbaarheid van het video materiaal. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om snel en nauwkeurig een specifiek fragment uit een video terug te vinden, zonder eerst het hele item te hoeven bekijken of door te spoelen.

Weblog

Op de weblog plaatst het projectteam regelmatig berichten over de vorderingen van het spel. 

Twitterstream

Het projectteam plaatst regelmatig tweets over de ontwikkelingen van het spel. Volg aan de hand van het hashtag #waisda ook wat anderen over het spel hebben te melden.

Presentaties

Het projectteam geeft presentaties over Waisda? op de volgende evenementen:

Tijdens het iMMovator Cross Media Café ‘Digitale Archieven’ presenteert en lanceert Maarten Brinkerink Waidsa? in de vorm van een ‘pitch’ van 2 minuten. Aanwezigen kunnen tussentijds op een aantal opgestelde computers het spel daadwerkelijk spelen. (19 mei)

KVAN-dagen: In de sessie Archieven in de virtuele ruimte: web 2.0 en verder zullen Judith Moortgat (Nationaal Archief) en Maarten Brinkerink (Beeld en Geluid) Waisda? presenteren om te tonen welke rol ‘social tagging’ binnen Beelden voor de Toekomst speelt. (15 juni)

NPOX & ICO Mashup dagen: tweedaagse workshop waarbij innovatieafdelingen van de omroepen en externe ontwikkelaars mashups op basis van elkaars data en content gaan bouwen. Het projectteam van Waisda? is aanwezig en levert een databasedump van de tot dan toe verzamelde trefwoorden. (17-18 september)

Samenwerking

Waisda? is een project van Beeld en Geluid in samenwerking met de KRO, in het kader van Beelden voor de Toekomst. De ontwikkeling van het spel is in handen van Q42. De Vrije Universiteit Amsterdam geeft in het kader van het Europese onderzoeksprogramma PrestoPRIME aanvullend advies over de verwerking van publieksbeschrijvingen en verbeteringen aan het spel.

One thought on “PERSBERICHT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>