Maximaliseer je Waisda? score – Deel 1: Puntentelling

Om ervoor te zorgen dat je Waisda? zo effectief mogelijk speelt, en je dus zoveel mogelijk punten haalt hebben we een serie van drie blog posts gemaakt met achtergrondinformatie en tips. In deze eerste aflevering leggen we de puntentelling uitgebreid uit. Doordat je hiermee beter inzicht krijgt in de manier waarop de score wordt opgebouwd, kun je je puntentotaal flink verbeteren!

Puntentelling

De basis van Waisda? is dat je punten krijgt als jij en je tegenspeler binnen maximaal tien seconden dezelfde tag invoeren. Hoe dichter deze ‘treffers’ bij elkaar zitten, hoe meer punten je krijgt. Dus, voeren jij en je tegenspeler binnen één seconde van elkaar dezelfde term in dan scoor je het meest; als dit pas gebeurt na tien seconden scoor je het minimale aantal punten. Als meer dan twee mensen hetzelfde trefwoord invullen als jij krijg je bonuspunten. Als dit gebeurt wordt de tag waarmee je deze bonus scoort blauw.

De meeste bonuspunten verdien je wanneer jij als eerste een tag invoert, en iemand anders binnen de tien seconden dezelfde tag gebruikt. Als jij ook nog eens een unieke tag invoert, die nog niet eerder voor dat programma is gebruikt krijg je er een extra bonus bovenop. Als dit gebeurt wordt de tag waarmee je deze bonus scoort geel. Het loont dus om niet alleen de meest voor de hand liggende trefwoorden toe te voegen. Creativiteit en originaliteit zijn ook erg belangrijk!

Verder krijg je een extra percentage bovenop je punten als je binnen een minuut drie of meer overeenkomende trefwoorden met je tegenspeler hebt. Dit wordt aangegeven door de uitroeptekens achter een tag.

Het bovenstaande voorbeeld (klik voor een vergroting) zie je hoe de bovengenoemde bonussen er in de praktijk in Waisda? uitzien. Zoals je ziet zijn er ook groene tags. Dit zijn tags die wel overeenkomen met die van je tegenspelers, maar waarmee je geen losse bonuspunten haalt. Echter, deze tellen wel net als de blauwe en gele tags mee voor het extra percentage dat krijgt als drie of meer keren per minuut het eens bent met je tegenstander(s). Als je deze keten van succesvolle tags meerdere minuten volhoudt blijft dit percentage stijgen. Dit kan dus aardig oplopen!

Om jouw score op te slaan kun je een profiel aanmaken. Vervolgens is jouw eigen score – naast andere leuke statistieken over je spelgedrag – terug te vinden op je eigen profielpagina. Als je heel goed speelt verschijn je ook in de ranglijsten op de homepage.

Er zijn vier verschillende ranglijsten: Bij Waisda? helden staan de spelers met de absoluut hoogste score. Eendagsvliegen zijn de beste spelers van de dag. De hoogste treffers zijn de spelers die gemiddeld de hoogste score per tag behalen, en dus het meest efficiënt (bonus)punten scoren. Actiefste kloppers zijn de spelers die de meeste tags hebben toegevoegd.

We hopen dat het met deze post nog duidelijker is geworden hoe het spel werkt en hoe je je score kunt maximaliseren, en dat je deze kennis in de praktijk brengt door Waisda? zo veel mogelijk te spelen! In de volgende aflevering geven we een overzicht met belangrijke en tactische speltips, dus houd het Waisda? blog goed in de gaten.

3 thoughts on “Maximaliseer je Waisda? score – Deel 1: Puntentelling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>