Twee scripties over Waisda?

Dit jaar zijn twee studenten afgestudeerd op onderwerpen waarbij Waisda? een ‘case study’ was.

Annelies van Ees schreef de scriptie “How to TAG 700.000 videos? The power of games” in het kader van haar studie Information Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Annelies was vanuit de ‘Web & Media’ afdeling van de VU nauw betrokken bij de ontwikkeling en evaluatie van Waisda?. Voor haar scriptie deed ze onderzoek naar de motivaties van spelers om video labeling games zoals Waisda? te spelen, onder andere aan de hand van het prototype TAG. De resultaten van het onderzoek van Annelies zullen worden gebruikt om Waisda? verder te verbeteren en om het spelplezier te vergroten.

Lotte Belice Baltussen studeerde Preservation & Presentation of the Moving Image aan de Universiteit van Amsterdam. Ze liep vanaf september 2009 stage bij Beeld en Geluid, en werkte hierbij aan de evaluatie van Waisda?. Haar scriptie “Barbarians versus Gatekeepers?” gaat over tagging, en het inzetten van crowdsourcing initiatieven bij erfgoedinstellingen. Net als bij de scriptie van Annelies is Waisda? een belangrijke ‘case study’. In de scriptie wordt gesteld dat de huidige archieftheorie niet meer voldoet in het ‘Web 2.0′ tijdperk waarin het publiek steeds meer toegang krijgt tot en invloed krijgt op hun gedeelde cultureel erfgoed.

Beide scripties kunnen online bekeken en gedownload worden:

- Annelies van Ees. “How to TAG 700.000 videos? The power of games”. Mei 2010.

- Lotte Belice Baltussen. “Barbarians versus gatekeepers? Tagging as a way of defining the emergent Living Archive paradigm”. Maart 2010.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>