Woordentikkertje officiëel gelanceerd!

Persbericht:

NCRV lanceert in samenwerking met Beeld en Geluid het spel Woordentikkertje. Deelnemers beschrijven spelenderwijs het uitgebreide archief van het populaire programma Man bijt hond. Een eerdere versie van het spel won in 2010 verschillende internationale prijzen voor haar innovatieve karakter. De komende maanden hopen de projectpartners in totaal één miljoen trefwoorden te verzamelen.

In Woordentikkertje voeren spelers trefwoorden in die beschrijven wat er in een fragment te zien en horen valt. Hierbij nemen ze het op tegen andere spelers op de site, verdienen ze punten en helpen ze mee om het immense archief van Man bijt hond beter toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

Woordentikkertje is een race tegen de tijd waarin spelers zich met elkaar kunnen meten en fragmenten van Man bijt hond herontdekken. Ook maken ze hierbij wekelijks kans op prijzen. Spelers verdienen punten door het invoeren van trefwoorden die ook door andere spelers werden gebruikt of wanneer deze voorkomen in een woordenlijst van plaats- en persoonsnamen.

De afgelopen drie maanden heeft Woordentikkertje in de testperiode al meer dan 300.000 trefwoorden opgeleverd. Met deze trefwoorden wordt een database gecreëerd waarmee de Vrije Universiteit Amsterdam verder onderzoek kan verrichten.

Link: http://woordentikkertje.manbijthond.nl

Woordentikkertje gepresenteerd op Weense conferentie

Vorige week kwamen alle geïnteresseerde archiefhouders, bibliothecarissen en cultuurbehouders in Wenen samen voor een conferentie over de technische aspecten van Europeana. Op deze conferentie sprak VU-onderzoeker Michiel Hildebrand over de mogelijkheden van crowdsourcing voor het annoteren van videomateriaal in archieven. Europeana is de Europese digitale bibliotheek, die het culturele erfgoed uit de EU-zone digitaal beschikbaar wil maken voor het brede publiek.

In januari verdedigt Michiel zijn paper Linking user-generated video annotations to the web of data op de 18e internationale conferentie over MultiMedia Modeling (MMM 2012) in Klagenfurt, Oostenrijk. Wie al nieuwsgierig is naar zijn eerste bevindingen over de data die uit Woordentikkertje stromen, kan hier zijn paper lezen [PDF].

Hieronder vind je de presentatie die hij in Wenen gaf:

Artikel over crowdsourcing gepubliceerd in Informatieprofessional

In het oktobernummer van het magazine voor informatiewerkers Informatieprofessional valt een uitgebreid artikel te lezen over de succesfactoren van crowdsourcingprojecten. Johan Oomen en Lora Aroyo nemen de temperatuur op van enkele Nederlandse initiatieven op dit vlak (met uitgebreide aandacht voor Woordentikkertje) en onderzoeken op wat voor manieren we dit soort projecten kunnen doorlichten om er hun succesgraad aan af te meten.

De auteurs publiceerden eerder dit jaar ook de Engelstalige paper Crowdsourcing in the Cultural Heritage Domain over dit onderwerp. Deze paper werd in juli in het Australische Brisbane gepresenteerd op een conferentie over Communities en Technologies

 

 

Lees het volledige artikel op de website van Informatieprofessional.