Beeld en Geluid genomineerd voor de Museumprijs 2013

Beeld en Geluid is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2013. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging en geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De winnaar krijgt behalve eeuwige roem een bedrag van 100.000 euro.

Dit jaar gaat de Museumprijs naar het museum dat er het best in slaagt een groep of gemeenschap aan zich te binden. Volgens de jury is Beeld en Geluid een voortrekker en voorbeeldstellend door de manier waarop de medewerkers diverse publieksgroepen interactief betrekken bij de collectie. Onder andere door crowdsourcing wordt het publiek gevraagd bij te dragen aan het verrijken, uitbreiden en hergebruiken van de collectie. Bijvoorbeeld in projecten als het Geluid van Nederland, het Amateurfilm Platform, Open Beelden, Open Cultuur Data en Mijn band met Oranje. Ook met het Waisda? project Woordentikkertje wil Beeld en Geluid het publiek betrekken bij zijn collecties. Man bijt hond liefhebbers kunnen door het spelen van Woordentikkertje bijdragen aan het beter doorzoekbaar maken van het Man bij hond cliparchief.

De vakjury selecteerde uit de 43 aanmeldingen vier musea: het Joods Historisch Museum in Amsterdam, Museum Dr8888 in Drachten, Museum de Koloniehof in Frederiksoord en Beeld en Geluid. Stemmen kan tot en met 1 april op de Museumprijs website. Stemmers maken kans op enkele mooie prijzen.

Woordentikkertje tags: wat zijn ze waard?

Beste Woordentikkertje fans,

we hebben tags verzameld, véél tags – dankzij jullie immense steun vooral. 

De volgende stap is dat we onderzoek doen naar deze Woordentikkertje tags. Daarvoor hebben we weer je hulp nodig! 

Als je meedoet krijg je een aantal Man Bijt Hond fragmenten te zien en vragen we je de bijbehorende tags te beoordelen. Het experiment duurt ongeveer 20 minuten. 

Meedoen? Ga naar http://tinyurl.com/c6c494v 

Alvast dank voor je hulp en bijdrage,

Beeld en Geluid & de Vrije Universiteit Amsterdam

 

Speel mee op de Woordentikkertje Fandag

Op donderdag 2 mei organiseert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid samen met NCRV’s Man bijt hond de Woordentikkertje Fandag. Samen willen we met het spel één miljoen tags verzamelen. Speel met ons mee en maak kans op een uitzonderlijke prijs!

Woordentikkertje maakt het archief van Man bijt hond spelenderwijs beter doorzoekbaar. De website van Man bijt hond heeft een online archief, waarop inmiddels ruim 14.000 verschillende fragmenten te bekijken zijn. Omdat dit er zoveel zijn en het archief alleen maar groter wordt, zijn fragmenten soms best lastig te vinden. Dit willen wij veranderen en daarbij kan jij helpen. De woorden (‘tags’) die spelers invoeren, worden gebruikt om de fragmenten op de website van Man bijt hond beter te kunnen doorzoeken. Hierdoor kunnen zowel omroepmedewerkers als de trouwe fans van het programma specifieke fragmenten in de toekomst beter terugvinden. Ten slotte helpt het spel mee aan het samenstellen van een database die gebruikt wordt voor academisch onderzoek door de Vrije Universiteit Amsterdam.

Omdat het seizoen van Man bijt hond bijna ten einde loopt, willen we graag iedereen oproepen om op 2 mei tussen 12u50 en 18u50 (want dan begint ons favoriete programma) zo veel mogelijk tags toe te voegen. Iedereen die op dat moment mee speelt – dus ook online – maakt kans op een mooie draagbare spelcomputer, inclusief extra spelletjes, om ook nadat Woordentikkertje is afgelopen nog lustig verder te kunnen spelen.

Fans van Woordentikkertje in de buurt van Hilversum zijn vanaf 12u50 welkom bij Beeld en Geluid om het daar ter plekke tegen elkaar op te nemen in een echte tagbattle! Alle fans die naar Beeld en Geluid komen om te taggen krijgen bovendien een kleine attentie. Het pand van Beeld en Geluid sluit helaas om 17.00 uur haar deuren, dus in de tijd totdat Man Bijt Hond begint, kan alleen thuis/online gespeeld worden.

Man bijt hond: Woordentikkertje blijft nog tot en met 14 mei online, waar je nog iedere dag tags kan toevoegen, punten pakken en kans maken op de laatste week- en maandprijzen.

Links

Twee woordenboeken vol tags

In juli begonnen we met het spel Woordentikkertje. In dit spel voorzien spelers fragmenten uit het rijke archief van het NCRV-programma Man bijt hond van tags. Deze tags worden vervolgens weer gebruikt om op termijn het archief beter doorzoekbaar maken. Onderzoekers van de VU gebruiken de resultaten van het spel om te kijken hoe nuttig deze tags kunnen zijn voor een professioneel televisie-archief.

Intussen is het spel al een achttal maanden in de lucht en brachten we verbeteringen aan in de gebruikerservaring. Dit alles leidde tot nu toe tot een verzameling van al meer dan 480.000 tags! Vergeleken met onze alledaagse woordenschat is dat een flinke hap: de laatste editie van de Dikke Van Dale besloeg zo’n 240.000 verschillende woorden.

De spelers van Woordentikkertje hebben dus alles bij elkaar al twee volledige woordeboekvolumes bij elkaar getagd, een flinke kluif voor onze onderzoekers. Intussen stomen we gestaag op naar het half miljoen, omdat:

  1. meer altijd nog beter is
  2. we iedereen de kans willen geven een wekelijks Man Bijt Hond pakket en maandelijks kaartjes voor de Beeld en Geluid Experience te winnen
  3. iedereen weet watcoolis:a million tags!

Speel dus graag lustig mee op http://woordentikkertje.manbijthond.nl

Man bijt hond: Woordentikkertje is een initiatief van hetNederlands Instituut voor Beeld en Geluid, in samenwerking met deNCRV.Man bijt hond: Woordentikkertjeis eenWaisda?project, een deelproject in het kader vanBeelden voor de Toekomst.De ontwikkeling van het spel is in handen vanQ42. De Vrije Universiteit Amsterdamadviseert het projectteam in het kader van hetPrestoPRIMEonderzoeksproject.

Met dank aan Flickr-gebruikerentervoor de woordenboekfoto.

Hoe maak je video’s doorzoekbaar?

Het tijdschrift Quest maakt via een serie korte filmpjes inzichtelijk waar universitaire onderzoekers de hele dag mee bezig zijn. Onder de titel Hoe vind je videomateriaal terug? hielden ze in dit kader een kort vraaggesprek met Michiel Hildebrand, die voor de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek doet naar de tags die aan Woordentikkertje (en voorloper Waisda?) worden en werden toegevoegd. In dit filmpje krijg je een beeld hoe dit in zijn werk gaat.

Woordentikkertje officiëel gelanceerd!

Persbericht:

NCRV lanceert in samenwerking met Beeld en Geluid het spel Woordentikkertje. Deelnemers beschrijven spelenderwijs het uitgebreide archief van het populaire programma Man bijt hond. Een eerdere versie van het spel won in 2010 verschillende internationale prijzen voor haar innovatieve karakter. De komende maanden hopen de projectpartners in totaal één miljoen trefwoorden te verzamelen.

In Woordentikkertje voeren spelers trefwoorden in die beschrijven wat er in een fragment te zien en horen valt. Hierbij nemen ze het op tegen andere spelers op de site, verdienen ze punten en helpen ze mee om het immense archief van Man bijt hond beter toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

Woordentikkertje is een race tegen de tijd waarin spelers zich met elkaar kunnen meten en fragmenten van Man bijt hond herontdekken. Ook maken ze hierbij wekelijks kans op prijzen. Spelers verdienen punten door het invoeren van trefwoorden die ook door andere spelers werden gebruikt of wanneer deze voorkomen in een woordenlijst van plaats- en persoonsnamen.

De afgelopen drie maanden heeft Woordentikkertje in de testperiode al meer dan 300.000 trefwoorden opgeleverd. Met deze trefwoorden wordt een database gecreëerd waarmee de Vrije Universiteit Amsterdam verder onderzoek kan verrichten.

Link: http://woordentikkertje.manbijthond.nl

Woordentikkertje gepresenteerd op Weense conferentie

Vorige week kwamen alle geïnteresseerde archiefhouders, bibliothecarissen en cultuurbehouders in Wenen samen voor een conferentie over de technische aspecten van Europeana. Op deze conferentie sprak VU-onderzoeker Michiel Hildebrand over de mogelijkheden van crowdsourcing voor het annoteren van videomateriaal in archieven. Europeana is de Europese digitale bibliotheek, die het culturele erfgoed uit de EU-zone digitaal beschikbaar wil maken voor het brede publiek.

In januari verdedigt Michiel zijn paper Linking user-generated video annotations to the web of data op de 18e internationale conferentie over MultiMedia Modeling (MMM 2012) in Klagenfurt, Oostenrijk. Wie al nieuwsgierig is naar zijn eerste bevindingen over de data die uit Woordentikkertje stromen, kan hier zijn paper lezen [PDF].

Hieronder vind je de presentatie die hij in Wenen gaf:

Artikel over crowdsourcing gepubliceerd in Informatieprofessional

In het oktobernummer van het magazine voor informatiewerkers Informatieprofessional valt een uitgebreid artikel te lezen over de succesfactoren van crowdsourcingprojecten. Johan Oomen en Lora Aroyo nemen de temperatuur op van enkele Nederlandse initiatieven op dit vlak (met uitgebreide aandacht voor Woordentikkertje) en onderzoeken op wat voor manieren we dit soort projecten kunnen doorlichten om er hun succesgraad aan af te meten.

De auteurs publiceerden eerder dit jaar ook de Engelstalige paper Crowdsourcing in the Cultural Heritage Domain over dit onderwerp. Deze paper werd in juli in het Australische Brisbane gepresenteerd op een conferentie over Communities en Technologies

 

 

Lees het volledige artikel op de website van Informatieprofessional.

100.000 tags – evaluatie van twee maanden Woordentikkertje

Vorige maand berichtten we over de stand van zaken van de eerste maand Woordentikkertje. Inmiddels is het spel alweer twee maanden online en is het dus tijd om wederom de balans op te maken. Er is flink getagd tijdens de afgelopen maand: het aantal tags is in één maand bijna verdrievoudigd van 32.248 naar 100.225!

Bezoekers

In totaal heeft de site de eerste twee maanden bijna 2.200 unieke bezoekers gehad, waarvan een groot deel (21%) via de website van Man bijt hond bij Woordentikkertje terecht komt. Verrassend genoeg vindt een belangrijk segment van de bezoekers het spel via sites waarvan we het niet hadden verwacht: prijsvragenfora! Je kunt namelijk prijzen winnen wanneer je Woordentikkertje speelt, wat een goede motivator blijkt te zijn voor onze spelers.

Gemiddeld blijven bezoekers zo’n 5 minuten op de site en bezoeken ze evenveel pagina’s. Ongeveer een derde van de bezoekers vond het spel zo leuk dat ze nog een keer terug kwamen. Het overgrote deel (93%) komt uit Nederland, maar net als een maand geleden weten onze zuiderburen Woordentikkertje ook met enige regelmaat te vinden.

Tags en spelers

Zoals in de inleiding al werd gezegd is het aantal tags de afgelopen maand explosief gestegen. Medio augustus waren er al ruim 32.000 tags toegevoegd – een mooi cijfer waar we erg trots op waren – vooral omdat het spel nog niet ‘officieel’ is gelanceerd. Hier zijn inmiddels meer dan 60.000 tags bijgekomen, wat betekent dat de database met maar liefst 200% is gegroeid.

De spelers die afkomstig zijn van de prijsvragenfora blijven gemiddeld het langst op de site (bijna 20 minuten) en bezoeken zo’n 14 pagina’s. Hierbij kan aangenomen worden dat een groot deel van deze pagina’s een specifiek spel betreft, aangezien er per spelsessie een aparte pagina wordt aangemaakt. Het aantal geregistreerde spelers heeft zich ten opzichte van de eerste maand bijna verdubbeld. In totaal zijn er nu 161 mensen met een Woordentikkertje account en 276 anonieme spelers.

De meeste tags worden bijgedragen door de geregistreerde spelers. Zij voegden in totaal meer dan 89.000 tags toe, terwijl anonieme spelers er net geen 11.000 bijdroegen. Dit is niet verrassend, aangezien spelers alleen prijzen kunnen winnen als ze een Woordentikkertje account hebben. Het geeft echter duidelijk aan dat hoewel er bijna 2,5 keer meer anonieme spelers zijn, dit niet inhoudt dat zij een evenredig deel bijdragen.

De top tien spelers die de meeste tags toevoegden hebben 57.467 tags bijgedragen – meer dan de helft van het totaal! De nummer één super tagger van Woordentikkertje voegde 11.030 tags toe (meer dan 10% van het totaal is) en scoorde hiermee 393.655 punten.

Pioniertags

In de eerste maand waren er van de 32.248 tags 25.685 zogenaamde pioniertags (80%). Dit zijn tags die door een speler voor het eerst aan een specifieke video worden toegevoegd. Als een pioniertag door een andere speler worden gematcht krijgt de ‘pionier’ 100 extra punten. Dit kan tijdens het spel gebeuren als een tag wordt gematcht met een tegenspeler, maar ook naderhand als een andere speler deze tag in een andere spelsessie toevoegt. Nu zijn er bijna 73.208 van de 100.225 tags pioniertags (73%), waarvan er 14.313 zijn gematcht (14%). Er zijn in verhouding iets minder pionierstags dan in de eerste maand (toen was dit nog 79%). Dit kan verklaard worden uit het feit dat er aan steeds meer video’s tags worden toegevoegd en de kans dus kleiner wordt dat een speler een nieuwe tag introduceert. De pionierende spelers kunnen nog wel even vooruit: er zijn meer dan 11.000 video’s beschikbaar in Woordentikkertje, terwijl er pas met 1.544 video’s daadwerkelijk is gespeeld.

aandeel pionierstags na twee maanden

Spelermatches en thesaurusmatches

Spelers kunnen punten verdienen door tags te matchen. Dit kan op verschillende manieren. Ten eerste is er sprake van een match wanneer twee spelers binnen 10 seconden dezelfde tag invoeren. Naast deze ‘spelermatches’ kunnen spelers ook punten krijgen als hun tags overeenkomen met de persoonsnamen of geografische namen uit GTAA, de thesaurus waar Beeld en Geluid gebruik van maakt voor het beschrijven van haar collecties. In de eerste maand was bijna 38% van de tags een spelermatch (bijna 12.000 van de 32.248 tags). Er waren 1.918 thesaurusmatches, waarvan 257 met persoonsnamen (bijvooorbeeld: Jan Visser) en 1.661 met geografische namen (bijvoorbeeld: Lutjegast).

In totaal zijn er nu 41.330 spelermatches gemaakt – 41% van het totaal aantal tags. Daarnaast zijn er de afgelopen twee maanden 6.568 thesaurusmatches gemaakt, waarvan 2.798 eveneens spelermatches zijn. Van deze thesaurusmatches zijn 837 matches met persoonsnamen en 5.731 matches met geografische namen.

Eerlijk spelen gaat langer mee

We hielden een handmatige steekproef gehouden om te kijken of de nieuwe spelersgolf die (vermoedelijk – én terecht!) speelt om prijzen te winnen geen tags toevoegen die geen betrekking hebben op de video’s. Dit blijkt vooralsnog niet het geval te zijn. Mocht dit toch voorkomen, of worden spelregels op andere wijze creatief ingevuld, dan kan het totale puntenaantal van een speler naar beneden worden bijgesteld om te zorgen dat iedereen net zoveel kans heeft om prijzen te winnen.

Conclusie

Het aantal tags is in de tweede maand Woordentikkertje met een factor drie toegenomen. De belangrijkste reden hiervoor lijkt te zijn dat onze spelers graag mooie prijzen willen winnen en omdat ze Man bijt hond een leuk programma vinden. Maar uit de reacties blijkt gelukkig ook dat de spelers het gewoon leuk vinden om Woordentikkertje te spelen!

Geregistreerde spelers voegen veruit het grootste aantal tags toe en het aantal pioniertags neemt nog steeds gestaag toe. Het aantal matches van tags met andere spelers en/of met de thesaurus van Beeld en Geluid verdrievoudigde, hoewel het deel van de tags dat gematcht werd ongeveer gelijk bleef. Voor de komende tijd staan enkele kleine verbeteringen in de pijplijn. We hopen dat het spelplezier van onze spelers daarmee nog groter wordt zodat we de stijgende lijn kunnen doorzetten!

Eerste maand Woordentikkertje: feiten, cijfers en tips!

Een maand geleden vond de soft launch van Man bijt hond: Woordentikkertje plaats. Een goed moment om de eerste resultaten te analyseren en verslag uit te brengen! Meer dan 1.200 unieke bezoekers vonden hun weg al naar de Woordentikkertje website en bleven er gemiddeld 5 minuten hangen – genoeg tijd voor een spelletje Woordentikkertje dus. Van deze bezoekers kwamen er 42 bij onze zuiderburen vandaan, waar Man bijt hond is ontstaan.

Hieronder op een rijtje de feitjes en weetjes en het harde cijfermateriaal van een eerste maand testwerk. De oplettende lezer vindt hier ook een aantal tips om zijn of haar puntentotaal ver de hoogte in te duwen!

Tags

Woordentikkertje is nog volop in ontwikkeling in de aanloop naar de officiële launch in september. Toch werden er door de spelers die hun weg vonden naar het spel tijdens de eerste maand in totaal al 32.248 tags toegevoegd aan 820 video’s. De tag ‘hond’ werd het vaakst ingevoerd: maar liefst 240 keer. Vreemd genoeg werd de tag ‘man’ maar 181 keer ingevoerd en ‘bijt’ zelfs maar 41 keer.

Het is gebleken dat hoe langer een tag is, hoe minder vaak deze gematcht wordt door een andere speler. Een speler-match vindt plaats wanneer een speler in dezelfde video binnen 10 seconden dezelfde tag invoert als een andere speler. Wanneer een tag uit meer dan één woord bestaat, is de kans op een match ook kleiner. De langste tags (9 in totaal) bestonden uit 42 tekens en meerdere woorden en werden geen enkele keer gematcht.

Toch komt het voor dat tags met veel tekens wel gematcht worden. Tags zoals ‘alles voor de buurvrouw’, ‘recht voor zijn raap’, ‘bejaardenverzorgster’ en ‘voorbehoedsmiddelen’ vonden bijvoorbeeld wel een match. Het gaat daarbij dus om heel erg specifieke woorden of uitdrukkingen die rechtstreeks uit het filmpje zijn geplukt. Van de 100 tags met de meeste matches zijn er maar 5 met meer dan 10 tekens en slechts 1 die uit meerdere woorden bestaat. Niet verrassend gaat het hierbij om de tag ‘man bijt hond’. Het loont dus om wat vaker op enter te drukken!

Matches

Bijna 12.000 van de ingevoerde tags zijn gematcht. Dat matchen kan op twee manieren. Zoals hierboven al is beschreven kan matchen ten eerste plaatsvinden als twee spelers binnen 10 seconden dezelfde tag invoeren. Op deze manier werden 9.796 tags gematcht. Daarnaast kunnen spelers ook punten krijgen als hun tags overeenkomen met de persoonsnamen of geografische namen uit GTAA, de trefwoordenlijst waar Beeld en Geluid gebruik van maakt voor het beschrijven van haar collecties. In totaal werden op deze manier 1.918 matches gemaakt, waarvan 257 met persoonsnamen (bijvooorbeeld: Jan Visser) en 1.661 met geografische namen (bijvoorbeeld: Lutjegast).

Semantische matches

Veel woorden die we gebruiken bestaan in verschillende versies en kunnen algemeen zijn, of juist specifiek. Een man doet hetzelfde als hij een hond bijt, als wanneer hij hem hapt. En deze hond kan specifiek een poedel of een rottweiler zijn. Het verschil tussen deze woorden maakt voor de puntentelling weinig uit: het spel werkt immers met een systeem van ‘semantische matches’, dat begrijpt dat wanneer je ‘bijten’ intypt, je ook ‘happen’ kunt bedoelen en omgekeerd. Dit werkt ook zo als een speler ‘hond’ invoert en een ander ‘poedel’. Ook al gebruik je dus verschillende hypo- of synoniemen dan een andere speler, je kunt dan nog steeds allebei punten scoren!

Pionierstags

Van de 32.248 tags waren er 25.685 zogenaamde pionierstags. Pionierstags zijn tags die nog niet eerder aan een bepaalde video zijn toegevoegd. Als deze pioniertags door een andere speler worden gematcht krijgt de ‘pionier’ maar liefst 100 extra punten. Dit kan tijdens het spel gebeuren als een tag wordt gematcht met een tegenspeler, maar ook naderhand als een andere speler deze tag in een andere spelsessie toevoegt. Je ziet dan hoeveel pionierspunten je hebt gescoord wanneer je de eerstvolgende keer inlogt. Van alle ingevoerde pionierstags werden er 3.982 gematcht door een andere speler, dat zijn dus 398.200 bonuspunten voor onze ‘avontuurlijke’ spelers.  

Conclusie

In een maand tijd zijn er al meer dan 32.000 tags toegevoegd waarvan 36% is gematcht, een percentage dat toeneemt naarmate er meer spelletjes zijn gespeeld. Tags die uit één woord bestaan, leveren over het algemeen meer punten, slimme semantiek scoort en ook ‘pionieren’ loont! Met de verzamelde data kunnen de onderzoekers van de VU en Beeld en Geluid verder aan te slag om de tags te analyseren én om het spel te verbeteren en nog leuker te maken. Hoe meer data, hoe beter! Dus waar wacht je nog op?